Výsledky vyhledávání pro dotaz jogurt

Výsledky vyhledávání v sekci: Rodina

3x mléčná svačinka

Kdybych si náhodou pořídila třetí dítě, tak si za porodné koupím krávu. Protože ty hromady mléčných výrobků, které mí dva synové potřebují, bych vyráběla doma skoro zadarmo. V obchodech za ně chtějí dost neuvěřitelné částky, vzhledem k tomu, že denně děti zblajznou tak čtyři kusy. Při průměrné ceně 10 Kč to začíná lézt do peněz.Neumím si dost dobře představit, že bych jim zakázala jejich milované pochoutky. Ostatně myslím, že je to lepší než čokoládičky a spol. Tak jsem pátrala a zkoušela různé mléčné svačinky vyrobit. Nejdražší položkou v nich zůstává mléko. Proto ta poznámka o krávě.Termixy, jogurtíky, tvarohy stojí zhruba 100 Kč/kg, pokud nekupujete ty nejdražší značky. Já se doma dostanu na 60 – 70 Kč/kg včetně energií. Navíc nabeton vím, že v nich nejsou žádné dochucovadla, barviva, plesnivé ovoce. Naopak jistou nevýhodou může být, že v ledničce vydrží maximálně týden. I když u nás mizí během dvou dnů. Co nám chutná? 1. Pudinkovo – tvarohový dezert a lá termix1/2l mléka, 1 vanilkový pudink, 250g tvarohu, 3 polévkové lžíce másla,2 polévkové lžíce kakaa, moučkový cukr, piškoty na ozdobuV mléku uvaříme pudink podle návodu. Do ještě horkého pudinku vmíchám moučkový cukr a máslo. Nechám zchládnout, občas promíchám, aby na povrchu nebyl škraloup. Do studeného pudinku vyklopím vaničku tvarohu a rozmixuju tyčovým mixérem.Nachystám si misky nebo skleničky od paštik se širokým hrdlem. Na dno skleničky naskládám piškoty. Přeleju směsí tak, aby sahala zhruba do půli skleničky. Takto spotřebuji polovinu hmoty. Do zbytku pudinku s tvarohem zamíchám kakao. Doplním tmavým pudinkem skleničky. Vršek ozdobím piškoty nebo muesli, sušeným ovocem…Skleničky na skladování mléčných dezertů mají pár výhod:- jsou přenosné,- dají se skládat na sebe a zabírají v ledničce méně místa,- vypadají dekorativně,- dobře se umývají,- použitelné mnohonásobně dokud se nerozbijí. Celkem jsem byla překvapená, když jsme začali třídit odpad, kolik plastových kelímků vyhazujeme. 2. Domácí jogurtJogurt sám o sobě se nevyplatí doma vyrábět, pokud ho budete odstřeďovat a syrovátku vylévat. Jestli vám nevadí řidší jogurt (konzistence zhruba Dobrá Máma, chuťově ovšem nesrovnatelné) nebo používáte syrovátku, vyjde vás levněji než kupovaný kvalitní jogurt (typu Hollandia).1 litr mléka, 2 polévkové lžíce jogurtu s živými kulturami (Activia, Hollandia, nějaký vyrábí i Olma, ale ten tu není k dostání. Možná někdo si vzpomene na název?), na dochucení džem nebo marmeláda, ovesné vločky, čokoládové lupínky či kuličky…Svařím litr mléka do bodu, kdy se na okrajích začnou tvořit bublinky (cca 80 st. Celsia). Nechám vychladnout na 40 st. Celsia (vydržím v tom mít ruku, je vlažné). Mléko vliju do plastové nádobky rozumné velikosti, vmíchám jogurt, pořádně promíchám, zavřu nádobu doléhajícím víčkem.Otevřu peřiňák a celou misku strčím zhruba doprostřed přikrývek. Zavřu a zapomenu v peřinách alespoň šest hodin. V topné sezóně jde vyrábět i na topení, jestli ho máte dost široké na postavení lahviček. Ale jedna velká mísa a peřiny se mi osvědčily nejvíc.Po otevření máte plnou misku jogurtu. Jestli se vám zdá moc řídký, můžete ho zcedit přes plátýnko. Oddělí se vám syrovátka.Postupně odebírám z misky, vydrží v ledničce cca 14 dní. Odebírám vždycky čistou lžící. Dochucuju marmeládou, medem, rozinkami, křupinkami, lentilkami (a lá Kostíci).3. Krupicové flameri s pudinkovým přelivem1l mléka, 1 pudink, 8 polévkových lžic krupice, 1 polévková lžíce kakaa, zhruba 6 polévkových lžic moučkového cukruZ půl litru mléka a krupice uvařím v jednom hrnci krupičnou kaši. Po odstavení zamíchám půlku cukru a kakao. Ve druhém hrnci uvařím pudink podle návodu.Opět leju do skleniček od paštik se širokým hrdlem. Nejprve krupičnou kaši, pak pudink. V zásadě vždycky dolů musí přijít to nejhustší, jinak se vrstvy budou míchat. 

Pokračovat na článek