Výsledky vyhledávání pro dotaz pudink

Výsledky vyhledávání v sekci: Rodina

3x mléčná svačinka

Kdybych si náhodou pořídila třetí dítě, tak si za porodné koupím krávu. Protože ty hromady mléčných výrobků, které mí dva synové potřebují, bych vyráběla doma skoro zadarmo. V obchodech za ně chtějí dost neuvěřitelné částky, vzhledem k tomu, že denně děti zblajznou tak čtyři kusy. Při průměrné ceně 10 Kč to začíná lézt do peněz.Neumím si dost dobře představit, že bych jim zakázala jejich milované pochoutky. Ostatně myslím, že je to lepší než čokoládičky a spol. Tak jsem pátrala a zkoušela různé mléčné svačinky vyrobit. Nejdražší položkou v nich zůstává mléko. Proto ta poznámka o krávě.Termixy, jogurtíky, tvarohy stojí zhruba 100 Kč/kg, pokud nekupujete ty nejdražší značky. Já se doma dostanu na 60 – 70 Kč/kg včetně energií. Navíc nabeton vím, že v nich nejsou žádné dochucovadla, barviva, plesnivé ovoce. Naopak jistou nevýhodou může být, že v ledničce vydrží maximálně týden. I když u nás mizí během dvou dnů. Co nám chutná? 1. Pudinkovo – tvarohový dezert a lá termix1/2l mléka, 1 vanilkový pudink, 250g tvarohu, 3 polévkové lžíce másla,2 polévkové lžíce kakaa, moučkový cukr, piškoty na ozdobuV mléku uvaříme pudink podle návodu. Do ještě horkého pudinku vmíchám moučkový cukr a máslo. Nechám zchládnout, občas promíchám, aby na povrchu nebyl škraloup. Do studeného pudinku vyklopím vaničku tvarohu a rozmixuju tyčovým mixérem.Nachystám si misky nebo skleničky od paštik se širokým hrdlem. Na dno skleničky naskládám piškoty. Přeleju směsí tak, aby sahala zhruba do půli skleničky. Takto spotřebuji polovinu hmoty. Do zbytku pudinku s tvarohem zamíchám kakao. Doplním tmavým pudinkem skleničky. Vršek ozdobím piškoty nebo muesli, sušeným ovocem…Skleničky na skladování mléčných dezertů mají pár výhod:- jsou přenosné,- dají se skládat na sebe a zabírají v ledničce méně místa,- vypadají dekorativně,- dobře se umývají,- použitelné mnohonásobně dokud se nerozbijí. Celkem jsem byla překvapená, když jsme začali třídit odpad, kolik plastových kelímků vyhazujeme. 2. Domácí jogurtJogurt sám o sobě se nevyplatí doma vyrábět, pokud ho budete odstřeďovat a syrovátku vylévat. Jestli vám nevadí řidší jogurt (konzistence zhruba Dobrá Máma, chuťově ovšem nesrovnatelné) nebo používáte syrovátku, vyjde vás levněji než kupovaný kvalitní jogurt (typu Hollandia).1 litr mléka, 2 polévkové lžíce jogurtu s živými kulturami (Activia, Hollandia, nějaký vyrábí i Olma, ale ten tu není k dostání. Možná někdo si vzpomene na název?), na dochucení džem nebo marmeláda, ovesné vločky, čokoládové lupínky či kuličky…Svařím litr mléka do bodu, kdy se na okrajích začnou tvořit bublinky (cca 80 st. Celsia). Nechám vychladnout na 40 st. Celsia (vydržím v tom mít ruku, je vlažné). Mléko vliju do plastové nádobky rozumné velikosti, vmíchám jogurt, pořádně promíchám, zavřu nádobu doléhajícím víčkem.Otevřu peřiňák a celou misku strčím zhruba doprostřed přikrývek. Zavřu a zapomenu v peřinách alespoň šest hodin. V topné sezóně jde vyrábět i na topení, jestli ho máte dost široké na postavení lahviček. Ale jedna velká mísa a peřiny se mi osvědčily nejvíc.Po otevření máte plnou misku jogurtu. Jestli se vám zdá moc řídký, můžete ho zcedit přes plátýnko. Oddělí se vám syrovátka.Postupně odebírám z misky, vydrží v ledničce cca 14 dní. Odebírám vždycky čistou lžící. Dochucuju marmeládou, medem, rozinkami, křupinkami, lentilkami (a lá Kostíci).3. Krupicové flameri s pudinkovým přelivem1l mléka, 1 pudink, 8 polévkových lžic krupice, 1 polévková lžíce kakaa, zhruba 6 polévkových lžic moučkového cukruZ půl litru mléka a krupice uvařím v jednom hrnci krupičnou kaši. Po odstavení zamíchám půlku cukru a kakao. Ve druhém hrnci uvařím pudink podle návodu.Opět leju do skleniček od paštik se širokým hrdlem. Nejprve krupičnou kaši, pak pudink. V zásadě vždycky dolů musí přijít to nejhustší, jinak se vrstvy budou míchat. 

Pokračovat na článek


Domácí přesnídávka

 Můžete zavařování chápat ekonomicky. Můžete to vidět jako službu dětem potažmo celé rodině, demonstraci své síly, nebo protest proti konzumu. Prošla jsem všemi stadii, dnes rozvinu to ekonomické a recept samozřejmě přidám.Jak jsem tak loupala jablka, přemýšlela jsem, jak může malá sklenička s obsahem v hodnotě několika korun během cesty od výrobce znásobit svou cenu.  Mám ekonomické vzdělání, takže mi to vydrželo skoro na celých deset kilo ovoce.Taková sklenička jako obal něco váží. Možná skoro stejně jako hmota uvnitř. Počítám, že doprava ze skladu do skladu a následně do obchodů se prodraží.Pak musí výrobce přesvědčit obchodníky, aby si zaskládali regál přesnídávkami a spotřebitele, že bez přesnídávek není života. Obojí něco stojí. Popravdě stojí to majlant.A konečně výrobce musí taky počítat s tím, že vzhledem ke konkurenci se všechny přesnídávky neprodají. Vyrábí s rezervou. Nemůže si totiž moc dovolit situaci, že by lidé chtěli, ale on neměl co dát. Tohle riziko se taky promítne do výsledné ceny.  V podstatě doplácím na všechny, kteří si přesnídávku nekoupili.Oproti tomu, když si výživy zavařím doma, tak:  Podporuji domácí pěstitele jablek. Na jabloňové sady v květu je opravdu krásný pohled.Jablka cestují ze sadu do mé kuchyně a následně do sklepa. Nemořím životní prostředí exhalacemi  a hlukem kamiónů.Nikoho nehodlám přesvědčovat, aby přesnídávku snědl. Vždy se sní všechny a dřív než jsem doufala.Cena jedné doma zavařené přesnídávky při ceně ovoce 17 Kč/kg mi vychází i s energiemi kolem 7 Kč. Z jednoho kilogramu vyrobím přibližně čtyři malé skleničky.Variací na přesnídávkové téma je nepřeberně.Základní recept na dětskou přesnídávkuJablka oloupeme, nakrájíme na menší kousky, podlijeme vodou a rozvaříme. Následně rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Vznikl nám jablečný protlak.V této fázi můžete přidat cukr, med, glukózový sirup, marmeládu, jiný ovocný protlak, rozmixované zavařené ovoce, pár hrstí ovesných vloček, trochu rozinek, bramborový nebo kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě, vanilkový pudink rozmíchaný ve vodě.Jestli chcete přesnídávky co nejpodobnější těm z obchodu, musíte přidat do jablečné hmoty želírovací přípravek nebo želírovací cukr (zhruba 10 – 50 g želírovacího cukru na 1 kg rozvařených jablek, podle toho, jak chcete sladké).Povařím dalších 5-10 minut za stálého míchání až na požadovanou konzistenci.Skleničky používám od přesnídávek, jogurtů a majonéz. Pozor, přesnídávkové skleničky od Olmy mají krátký závit. Jsou na zavařování nepoužitelné, víčka se znovu nechytnou.Skleničky naskládám i s víčky na hluboký plech a přeliju plnou konvicí vroucí vody. Trochu skleničkami zaštěrchám, aby se voda dostala i pod ně. Vytahuju z vodní lázně a rovnou plním protlakem a víčkuji.Steriluji 15 minut na 90 st. Celsia.

Pokračovat na článek


Pudinkový dort pečený v ledničce

Syn byl u zápisu. Sluší se budoucímu prvňáčkovi potřást pravicí, zrobit pár reprezentatnivních snímků na téma vzdělávání a trochu si zahřešit s něčím sladkým. To poslední se u nás ukázalo jako největší vymýšlení. V místním hostinci příliš slavnostních laskomin nevedou a společnost štamgastů občas není vhodná pro děti. Oblíbenou cukrárnu jsme zase časově nezvládali. Vyhrnula jsem si rukávy, u kamarádky opsala recept a pustila se do práce. Protože nás, odhodlané matky, nic nezastaví.Na tomhle nepečeném dortu je krásné, že nepotřebujete žádné exotické suroviny. V případě, že vynecháte piškoty nebo je nahradíte bezlepkovými, máte rázem dortík vhodný pro celiaky. Jestli vám zbyla piškotová buchta nebo bábovka, s klidem ji můžete nakrájet a použít místo piškotů. (Tahle varianta je u nás ryze hypotetická.) Příprava mi zabrala dvacet minut, o zbytek se postarala lednička. Dortík vypadá hezky barevně a oproti jiným dezertům neobsahuje ani příliš mnoho kalorií.Suroviny: 100g piškotů nebo plátky zbylých moučníků (např. piškotové řezy, bábovka, biskupský chlebíček), 1 mandarinkový kompot, 2 balíčky vanilkového pudinku, 700 ml mléka, cukr, (rum nebo likér) Slijete mandarinkový kompot do nádoby a doplníte vodou na celkem 300 ml. Tekutinu promícháme se 2/3 balíčku pudinku a uvaříme do pudinkovité konzistence. Dle chuti přimícháte cukr a mandarinky. Skleněnou mísu vypláchnete studenou vodou. Do mísy nalijete mandarinkovou směs a necháte trošku ztuhnout. Z mléka a zbylého 1 a 1/3 pudinku uvaříte pudink, osladíte. Ztuhlou mandarinkovou vrstvu pokladete piškoty nebo plátky moučníků, můžete pokapat rumem či likérem. Zalijete pudinkem a necháte v chladu ztuhnout nejlépe do druhého dne. Pak dortík vyklopíte na podnos, krájíte, mlaskáte, opisujete recept.

Pokračovat na článek


Univerzální buchta na plech

Nebudu se chlubit cizím peřím. Tenhle recept mám od kamarádky přes ulici. Má neuvěřitelný talent na dekorování příbytků, spravuje mi záda lépe než profesionální rehabilitační sestra a ještě u toho zvládá číst osud z dlaní. Svět ve, kterém žijeme, ale není vždy úplně spravedlivý, takže už nějakou dobu je bez práce všem svým obdarováním navzdory. Jestli vám její úžasná buchta zachutná, pošlete ji alespoň v duchu trochu štěstí. V jejím případě nepochybuji, že to nějak ucítí a nějak se to v jejím životě projeví. Už by bylo načase. Tenhle koláč umícháte jednoduchým metličkovým mixérem z velmi běžných surovin. Za chvíli je upečený. Jde použít i jako korpus na dort. Jiná moje kamarádka, která obvykle točí keramiku, se začala točit kolem dortů a právě z tohoto korpusu vyrábí ty sochařsko-cukrářské výtvory dozdobené marcipánovou hmotou. Já tyhle ambice rozhodně nemám, takže těsto normálně liju na plech a prokládám náplní. I tak mizí rychlostí přímo bleskovou. Uvádím naprosto základní recept. Náplň můžete do slova a do písmene použít téměř jakoukoliv. Kdyby náhodou byla tmavá, tak do těsta nedávejte kakao, zůstane bílé a celek bude hezčí. Jinak jde po upečení na korpus naskládat ovoce (z kompotu) a zalít cukrářským želé, upéct v kulaté dortové formě a dozdobit šlehačkou jako dortík… možnosti jsou téměř nekonečné.Těsto:2 vejce, 1 hrnek cukru (jedno jakého), 2 hrnky hladké mouky, 1 a 1/2 balíčku prášku do pečiva, 2 polévkové lžíce kakaa, 1 hrnek oleje, 1 hrnek mlékaŽloutky a cukr dáme do mísy a ušleháme do pěny. Přidáváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem a olej, mléko. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Velký plech vyložíme pečícím papírem a vylejeme do něj těsto, uhladíme na jednolitou výšku. Upečeme ve středně vyhřáté troubě.Náplň1 hrnek mléka, 1 vanilkový pudink, 1 vanička nebo kostka tvarohu, 60 g másla, 50g cukru.Z mléka a pudinku uvaříme pudink podle návodu, jenom dáváme méně mléka. Necháme vychladnout. Zvlášť smícháme tvaroh se změklým máslem a cukrem. Nakonec přimícháme studený pudink. Můžeme přidat nadrobno nakrájené ovoce (mandarinky, banány, ananas, kiwi…)Upečený plát necháme vychladnout a rozdělíme jej na dvě stejně velké poloviny. Jednu silně pomažeme náplní a překlopíme druhou. Alternativně můžete péci na menším plechu, vyjde vám vyšší buchta, kterou podélně překrojíte napůl a naplníte.Dobrou, rychlou chuť!

Pokračovat na článek