16ZOBRAZENÍ

Nadpis vypadá jak vypůjčený z letáků, které nám v míře více než hojné přistávají ve schránce. Ne, nepoženu vás v určený den a hodinu do té nejlepší prodejny na světě. Klidně si uvařte kafe, pro tuhle šunku nemusíte dál než do vlastní kuchyně.

Pokud ovšem ze zásob vylovíte alespoň půl kila kuřecího, krůtího či vepřového masa. Konzumaci výsledku doporučuji nejlépe o samotě za zamčenými dveřmi. Jinak skončíte jako já. S nasazením vlastního života jsem ukořistila dva plátky. Tak, jak šunku vidíte na snímku vypadala možná pět sekund. Příště asi fotím na sportovní režim.

Šunka, i když se tak tváří, není žádná věda.

Domácí šunka

Připravte si 1 kg masa, pečlivě odblaněného, okrájeného od tuku, bez šlach. Na půl kg šunky jsem „rozbourala“ dvě kuřata zakoupená přímo ve zpracovatelském závodě na drůbež za 36 Kč/kg. Kuřata vcelku se celkem pravidelně objevují v super-hyper v akci za 50-55 Kč/kg. Na šunku jsem použila jenom prsní řízky, které pečené u nás stejně nikdo moc nemusí. Stehna jsem upekla na oběd a ze skeletu navařila klasický drůbeží vývar.

Dále na 1 kg odměřte 20-25g soli, 1 čajovou lžičku cukru a 100 ml vody, malou skleničku a velký hrnec. Na vaření budete potřebovat sáčky na tlačenku, koupíte je v kdejakém konzumu za zhruba 13 Kč za 10 ks. Jeden sáček vystačí zhruba na 1 kg masa. Nepoužívejte jiné sáčky, většinou nejsou určené pro vaření a neriskovala bych šunku s nějakými chutnými karcinogeny z plastu. Jestli máte zavařovací teploměr, bude se také hodit, ale nemusí být.

 

Očištěné maso nakrájíme na kostičky, nudličky nebo jiné menší tvary. V teplejší ale ne horké vodě úplně rozpustíme sůl a cukr. Nálev smícháte s nakrájeným masem. Můžete přidat česnek (20g/kg masa), zelené bylinky, pažitku, petržel… Zhruba 5 minut intenzivně mícháte hákem na kynuté těsto v robotu. Nemáte-li vhodný nástroj, hnětete ručně asi 15 minut. Výsledkem je jakoby naklepané maso na řízky, ale v nudličkách.

V této fázi přihoďte případná další ochucovadla typu olivy (hnětání by je rozbilo).

Sáček na tlačenku pevně na jednom konci zavážete. Do sáčku postupně přidáváte masovou směs a hutníte pomocí skleničky. Cílem je co nejméně vzduchových bublin. Váleček zavážete i na druhém konci a na dva dny zapomenete v chladničce. Opravdu to dva dny musí ležet, aby maso nasáklo marinádou.

 

 

Po dvou dnech roztopíme sporák. Do velkého hrnce dáme šunku a zalejeme vodou. Šunka musí být úplně ponořená. Vaříte, hlídáte teplotu vody, která by neměla přeskočit 80 st.Celsia. Nejjednodušeji to zjistíte zavařovacím teploměrem. 80 st.Celsia má voda, když jde ode dna sem tam bublinka. Dobu vaření vypočtete dle váhy celého masového balíčku. Na 100g počítejte 10 minut, 1 kg šunky tedy budete vařit 100 minut, tj. 1h a 40 minut. Doba se začíná počítat od chvíle dosažení 80 st. Celsia.

 

Poté šunku vytáhneme, odsáčkujeme (pozor, uvnitř sáčku je horká tekutina), nakrájíme, necháme vychladnout (haha).