26ZOBRAZENÍ

Strašně ráda peču. Ale přepečlivě vypiplané dorty nejsou nic pro mě. Pracuju s maximálně centimetrovou přesností. Už mou učitelku technického kreslení to přivádělo k šílenství a neustále mě ze strojárny posílala na protější střední uměleckou školu :-)

Moje oblíbené moučníky bez výjimky patří do kategorie smíchám v míse, vyleju na plech maximálně do formiček, něčím posypu nebo poleju, upeču. Na chuti jim to neubírá. Ty nejlepší z nich jde zmrazit a zase rozmrazit, třeba když čekáte návštěvu a fakt nemáte náladu lítat v kuchyni. Takové rozmrazené muffinky ozdobené čerstvě udělanou šlehačkou a cukrářským sypáním ještě nikoho neurazily. Ba mnohá návštěva si odnášela (strašně triviální) recept.

Dnes se tedy v rámci nepravidelného seriálu o vaření do mrazáku zaměřím na tři moučníky, které po upečení a vychladnutí s klidem můžete naporcovat a zmrazit. Jeden nikdy neví, kdy se to bude hodit.

Tvarohová bábovka

3 vejce, 250g margarínu, 250g cukru moučka, 250g polohrubé mouky, 250g měkkého tvarohu, 1/2 balíčku prášku do pečiva, (ořechy, rozinky, citrónová kůra..)

Žloutky, margarín a cukr utřeme, přidáme tvaroh a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Bílky vyšleháme do sněhu a jemně zapracujeme do těsta. Formu na bábovku vymažeme, vysypeme hrubou moukou, nalejem těsto a ve středně vyhřáté troubě pečeme.

Citrónové muffinky

1 vejce, 1 / 2 hrnku rostlinného oleje, 3/4 hrnku mléka, 1/2 hrnku cukru, strouhaná kůra z 1 citronu,šťáva z 1 citronu, 2 hrnky hladké mouky, 3 lžičky prášku do pečiva,1 lžičku soli.

Troubu si předehřejeme na 200 ° C. V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny. V jiné promícháme všechny tekuté. Za pomoci mixéru obě směsi spojíme do řidšího těsta. Směsí naplníme vymazané a vysypané formy na muffiny do 2/3. Pečeme asi 25 minut. Recept je přibližně na 12 muffinů. Některé formičky dle údajů výrobce netřeba vymazávat a vysypávat. Pokud nemáte formičky, můžete lít do větších papírových košíčků, vložíte 3 do sebe a upečete.

Vařená buchta

Stejný recept najdete pod obrovským množstvím názvů. Namátkou třeba Šalamounův koláč, buchta z vody… samé sympatické vlastnosti :-)

1 kostka rostlinného tuku, 1 1/2 hrnku krupicového cukru, 3 lžíce kakaa, 3/4 hrnku studené vody, 1 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 1/2 hrnku mletých ořechů nebo kokosové moučky

Do hrnce dáme vodu, tuk, cukr a kakao a na mírném ohni mícháme, dokud se všechno nerozpustí a nesmíchá. Odebereme 3/4 hrnku bokem. Do zbylého VYCHLADLÉHO základu zamícháme vejce, cukr a mouku s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na vysypaný plech a dáme péct. Teplý koláč polijeme tekutou masou, kterou jsme odložili a posypeme ořechy nebo kokosovou moučkou.

V zásadě jde zmrazit všechno, co neobsahuje příliš mnoho tuku, žádné tukové náplně (marmeláda nevadí), bez celých kousků ovoce. Kynuté pečivo sice zamrazit jde, ale nechutná zdaleka tak dobře jako čerstvé. Ale zato čerstvé kvasnice klidně do mrazáku dejte. Vyndáte je hodinu před pečením a necháte povolit. Vykynou stejně jako čerstvé.