22ZOBRAZENÍ

Nejvděčnějším dárkem je jídlo. Když se dívám na televizní program a do žebříčků prodeje knih, Češi se ve volném čase nehnou od stolu. A pokud zrovna nejíme, aspoň o tom mluvíme. Co komu chutná, nechutná, kde kdo přišel k receptu. Téma nejvděčnější. Otipovat vhodný recept na dárek zvládnete za chvilku.

Pravda, mnohdy v kuchyni strávíte chvilku trochu delší než bývá zvykem. Specialitky si zkrátka žádají své. Ale hlavně nikomu neříkejte, co děláte a proč. Loni jsem tady na blog pověsila návod na nakládané hermelíny jako dárek pod stromeček. Vánoce u nás byly tristní. Můj muž dostal nakládané hermelíny. Ode mě a od mých rodičů. Můj tatínek dostal nakládaný hermelín. Ode mě a od mé sestry. A do třetice sestřin přítel dostal hádejte co. Ještě, že děda hermelíny nesmí. Určitě by u něj taky nějaký přistál.

Tak tedy co jde bez uzardění předložit v nazdobené skleničce či krabičce vyložené pečícím papírem?

 

Šunka v aspiku

Přiznám se, že v poslední době na ní ujíždím. Obvykle ji tedy kupuji v Jednotě a podezírám je, že ji objednávají beztak jen kvůli mně.  Cokoliv v aspiku vypadá tak nějak svátečně. Výroba není nijak zvlášť složitá, nejzásadnější část je správně namíchat želatinu, o to se postará návod na sáčku. Radím beze zbytku dodržet a neexperimentovat v tomto.

Suroviny: 8 a více plátků šunky, sklenice pikantní zeleninové směsi, malá sklenice okurek,  4 vejce,  1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku
Zeleninu a okurky sceďte, nálev dejte bokem. Vejce uvařte natvrdo a nakrájejte na kolečka. Místo vody použijte na želatinu lák z okurek. Na plátky šunky rozdělte zeleninu, kolečka vajec, kousky okurek a stočte do závitků. Hotové vložte do plastové nebo skleněné nádoby, zalijte želatinou a nechte ztuhnout. Jde udělat jako jednotlivé porce do misek nebo šunku nakrájet na nudličky a spolu se zeleninou a vejci naložit  do větší nádoby. Nakonec aspik z misky vyklepnete a dozdobíte.

Jestli máte doma vegetariány, zkuste je nalákat na hlívu ústřičnou v aspiku.

 

Škvarky z domácí pekárny

U řezníka koupíte vepřové syrové sádlo. Na kvalitě sádla závisí výsledek. Nakrájíte na kostičky cca 2×2 cm, vsypete do pečící nádoby s nasazenými háky. Zapnete program marmeláda – džem a necháte ho dvakrát projet. Ke konci druhého programu přilejete 1 polévkovou lžíci mléka, škvarky dostanou krásnou, zlatou barvu.

Sůl raději dávejte až při konzumaci, ve škvarcích zkracuje jejich trvanlivost.

Citrusová marmeláda

Něco pro sladkomily. Citrusy jsou před Vánoci věčně v akci, takže vás vyjde na pár korun. A na opečené toasty nebo tenoučké palačinky je nepřekonatelná.

Suroviny: 6 velkých pomerančů, 4 citróny, 2 grapefruity (červené), tolik cukru krystal kolik váží citrusový protlak (dužina) nebo želírovací cukr dle návodu, na každé kilo protlaku 200 ml vody.

Přes noc ovoce namočíte do studené vody, aby se vylouhovaly chemikálie z kůry. Kromě toho je ovoce pak šťavnatější. Druhý den všechno oloupeme, grapefruity je potřeba oloupat i z bílé dužiny, vyberete jadýrka. Vše zvážíte, abyste věděli, kolik přidat cukru. Dáte do hrnce, přidáte cukr a vodu. Vaříte asi 30 min na středně silném plameni. Marmeláda je hotová, když projde tzv. želírovací zkouškou. Ta se provádí například tak, že kapnete na talířek trochu marmelády. Po vychladnutí nesmí stékat z nakloněného talířku. Ještě horkou marmeládu plníte do sterilovaných skleniček, zavíčkujeme sterilovanými víčky. Není třeba dále konzervovat.