23ZOBRAZENÍ

 

Můžete zavařování chápat ekonomicky. Můžete to vidět jako službu dětem potažmo celé rodině, demonstraci své síly, nebo protest proti konzumu. Prošla jsem všemi stadii, dnes rozvinu to ekonomické a recept samozřejmě přidám.

Jak jsem tak loupala jablka, přemýšlela jsem, jak může malá sklenička s obsahem v hodnotě několika korun během cesty od výrobce znásobit svou cenu.  Mám ekonomické vzdělání, takže mi to vydrželo skoro na celých deset kilo ovoce.

Taková sklenička jako obal něco váží. Možná skoro stejně jako hmota uvnitř. Počítám, že doprava ze skladu do skladu a následně do obchodů se prodraží.
Pak musí výrobce přesvědčit obchodníky, aby si zaskládali regál přesnídávkami a spotřebitele, že bez přesnídávek není života. Obojí něco stojí. Popravdě stojí to majlant.
A konečně výrobce musí taky počítat s tím, že vzhledem ke konkurenci se všechny přesnídávky neprodají. Vyrábí s rezervou. Nemůže si totiž moc dovolit situaci, že by lidé chtěli, ale on neměl co dát. Tohle riziko se taky promítne do výsledné ceny.  V podstatě doplácím na všechny, kteří si přesnídávku nekoupili.
Oproti tomu, když si výživy zavařím doma, tak:

 

 

  • Podporuji domácí pěstitele jablek. Na jabloňové sady v květu je opravdu krásný pohled.
  • Jablka cestují ze sadu do mé kuchyně a následně do sklepa. Nemořím životní prostředí exhalacemi  a hlukem kamiónů.
  • Nikoho nehodlám přesvědčovat, aby přesnídávku snědl. Vždy se sní všechny a dřív než jsem doufala.

Cena jedné doma zavařené přesnídávky při ceně ovoce 17 Kč/kg mi vychází i s energiemi kolem 7 Kč. Z jednoho kilogramu vyrobím přibližně čtyři malé skleničky.
Variací na přesnídávkové téma je nepřeberně.

Základní recept na dětskou přesnídávku

Jablka oloupeme, nakrájíme na menší kousky, podlijeme vodou a rozvaříme. Následně rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Vznikl nám jablečný protlak.

V této fázi můžete přidat cukr, med, glukózový sirup, marmeládu, jiný ovocný protlak, rozmixované zavařené ovoce, pár hrstí ovesných vloček, trochu rozinek, bramborový nebo kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě, vanilkový pudink rozmíchaný ve vodě.

Jestli chcete přesnídávky co nejpodobnější těm z obchodu, musíte přidat do jablečné hmoty želírovací přípravek nebo želírovací cukr (zhruba 10 – 50 g želírovacího cukru na 1 kg rozvařených jablek, podle toho, jak chcete sladké).
Povařím dalších 5-10 minut za stálého míchání až na požadovanou konzistenci.

Skleničky používám od přesnídávek, jogurtů a majonéz. Pozor, přesnídávkové skleničky od Olmy mají krátký závit. Jsou na zavařování nepoužitelné, víčka se znovu nechytnou.
Skleničky naskládám i s víčky na hluboký plech a přeliju plnou konvicí vroucí vody. Trochu skleničkami zaštěrchám, aby se voda dostala i pod ně. Vytahuju z vodní lázně a rovnou plním protlakem a víčkuji.

Steriluji 15 minut na 90 st. Celsia.