20ZOBRAZENÍ

Mám ráda krůtí maso. Jediné, co mi brání dát si ho sedmkrát do týdne, je jeho nehorázná cena. Naposledy jsem kupovala v Penny 1 kg prsních řízků za neuvěřitelných 180 Kč. Krůtí maso patří mezi deset tzv. superpotravin, takže jsem ochotná si připlatit. Na nálepce na balíčku stálo: “Krůtí křehčené prsní řízky”. Snědla jsem je, aniž bych se zajímala, co to znamená, že jsou křehčené. Zní to dobře, ne?

Tak jsem si našla, co výrobci myslí oním zkřehčením:

“Křehčené maso je termín pro výrobek z masa, které je v rámci zpracování napuštěno vodou se solí a fosfáty. Smyslem úpravy je zejména snížit výrobní náklady na kilogram výsledného masového produktu, protože voda, sůl i fosfáty jsou podstatně levnější než maso samotné. Takový výrobek bývá tímto způsobem běžně nastaven o více než 20 % .” 

Mají křehčená krůtí prsa ještě něco společného s vynikajícím a super zdravým krůtím masem? Skoro jsem už krůtí medailonky oplakala, ale pak jsem náhodou zjistila, že asi 15 km od nás sídlí porcovna krůt. Tak jsem tam zavolala a světe div se. Musím si sic koupit celou krůtu, ale za neuvěřitelných 83,40 Kč za kg! Včera u nás na stole přistála čerstvá, oškubaná a vykuchaná, osmikilová krůtička. Co s ní? Za tři hodiny jsem neměla co dělat.


V akci krůta jedeme celkem čtyři kamarádky, takže jsem kupovala celkem tři krůty. Kdyby se mi podařilo zbláznit do krůt polovinu vesnice, tak můžu brát velkoobchodní balení ještě o 20 Kč/kg levněji. Vážně o tom uvažuju.

Taky jsem zjistila, že prodej přímo “ze dvora” nabízí naprostá většina výrobců masa. Zkuste si zadat do vyhledávače “porcovna drůbeže” nebo “krůtí maso”. Obzvláště mě pobavila jedna provozovna, která sídlí asi 300 m za hypermarketem. Na oněch 300m kuře získá rovnou 1/3 své hodnoty.

Než pojedete pro zásoby, vykliďte mrazák a nabruste nože. Nachystejte si dostatečné množství sáčků do mrazáku a jeden co největší kastrol. Oproti vepřové zabijačce je to brnkačka, ne?

Krůtí hody krok za krokem

1. Nařízla jsem hrudník a oddělila krůtí prsa. Každé jsem přepůlila, takže jsem získala čtyři balíčky zhruba po třičtvrtě kile masa. Zabalila jsem, popsala a zmrazila.

2. Oddělila jsem křídla. Uvaříte z nich skvělý drůbeží vývar, maso z křídel oberete do polévky. Šup s nimi do mrazáku do samostatného balíčku.

3. Oddělila jsem stehna. Dávám přednost je upéct a pak teprve vyjmout šlachy. Jde to sice pitvat i ze syrového masa, jenže na jednom stehně je minimálně dvanáct zkostnatělých šlach a trvá to fakt dlouho. Z upečeného masa jdou vytáhnout bez potíží. Každé stehno do samostatného mrazícího sáčku a šup do mrazničky. Z jednoho stehna se najíme dva dospělí a dvě školkou povinné děti.

plný mrazák masa

5. Zbyl mi skelet. Použila jsem hrubou sílu a co největší nůž (kdybych měla, vezmu na to sekáček). Rozdělila jsem skelet na více částí tak, aby mi vešel do hrnce. Kosti zaleju vodou, přidám 8-10 kuliček nového koření a dva bobkové listy, sůl. Vařím, dokud maso na skeletu nezměkne. Mám pro tento účel malé hrnce. Takže vařím vždycky jednu část, pak ji obrátím a ovařím z druhé strany. Pak dám bokem a vařím druhou část. Průběžně dolévám vodu. V hrnci se uvaří pěkně silný, výborný drůbeží vývar. Po vychladnutí naleju do tvořítek na led nebo skelniček od přesnídávky, zmrazím. Po zmrazení kostky z tvořítka vyklepnu do sáčku. Vymačkám ze sáčku co nejvíc vzduchu a pevně zavažte. Mám přírodní alternativu k masoxu.

6. Z kostí jsem obrala ještě 300g masa. Samozřejmě jde taky zmrazit, ale počítám, že už máte hlad, takže je použiju na vaření.

Vařené krůtí - super polotovar

7. Kosti sežral pes :-)

Krůtí pilaf

(hotovo za 30 minut)

Suroviny: 1 hrnek rýže, vařené maso z krůty (jde použít i syrové, v pánvi ho pak déle opékáte), 1,5 hrnku krůtího vývaru, 1 balíček mražené zeleniny, 2 cibule, olej, kari, mražené špenátové nebo mangoldové listy (nemusí být).

Nakrájejte cibuli a osmažte ji na oleji dozlatova. Přihoďte lžíci kari, chvíli smažte. Přidejte krůtí maso, prohřejte. Jestli máte syrové maso, pořádně ho opečte. Přidejte hrnek rýže, asi minutu za stálého míchání opékejte. Přilejte vývar a ztlumte plamen na minimum. Přikryjte poklicí. Až začne vývar bublat, odpočítejte 10 minut a přidejte mraženou zeleninu, případně špenátové listy. Opět zakryjte a vařte do změknutí rýže a zeleniny. Občas zkontrolujte a pokud se začne rýže připalovat, přilejte vodu.

Kdyby náhodou něco zbylo, klidně to nakrabičkujte a hoďte do mrazáku. Hlavně to tam potom nezapomeňte dalších pět let, do tří měsíců byste měla hotová jídla z mrazáku spotřebovat.