18ZOBRAZENÍ

Nebojte se, nemám v plánu někoho zavraždit, naplnit mrazák a umýt si ruce peroxidem. Ani nevidím důvod ve skladování knih v chladničce (to možná ještě přijde, nevylučuji, že na rozdíl od vraždy to nějaký smysl mít může).

Navazuji na sérii článků o vaření do zásoby. Princip spočívá v navaření dvoj až trojnásobných dávek jídla a zmrazení jednotlivých porcí. Teorie snadná, v praxi nejčastěji váznete na receptech. Ono toho jde zamrazit opravdu hodně, ale všechno přece jenom ne.

Odměna je sladká, příprava oběda totiž spočívá ve večerním vytáhnutí příslušného sáčku nebo krabičky, rozmrazení a následném ohřátí. Maximálně dovařuji přílohy. A celé dopoledne mám pro sebe a děti. Nemusím nakupovat, vymýšlet, natož nějak moc vařit. Ideál. Co tedy vařit v ohromných porcích na příště?

Shromáždila jsem svých oblíbených deset receptů a jeden, který má vyzkoušený moje maminka a já se na to už rok chystám.

Přírodní plátky

Vezmete flákotu masa, nařežete na nějaké tvary, osolíte, opepříte. Osmahnete na oleji, zalejete vodou a dusíte (v tlakovém hrnci) do měkka. Osvědčilo se mi následně zamrazit maso zvlášť a šťávu zvlášť. Ta šťáva jde totiž použít jako základ dalších omáček nebo polévek.

Dušené houby

jako základ na omáčky nebo polévky
Letos rostou, ale sušené nejsou ono. Nejlepší způsob, který znám, spočívá v podušení na tuku s cibulkou a zmrazení. Použijte jako čerstvé nebo konzervované houby.

Masová roláda

Roládu jsem dělala asi jednou v životě a nezbyla. Ale uznávám, že kdybych měla ke kuchyni vřelejší vztah, tak ty rolády udělám dvě, jednu nakrájím, proložím mikrotenovou fólií a plátky zmrazím. Pro návštěvu stačí rozmrazit a ohřát v mikrovlnce. Není dokonalejší hospodyňky :-)

Vývar

Používám často a raději než masox. Do mrazáku ho svařte na méně vody než jste zvyklé, vodu snadno po rozmrazení přidáte a nebude vám v mrazáku zabírat místo.

Játrové knedlíčky

Prodávají se už zmrazené a nechutně drahé. Přitom stačí udělat obyčejné knedlíčky a zmrazit je zvlášť rozložené na tácku. Až zmrzlé je naskládáte do sáčku nebo krabičky. Kdyby jste je mrazili rovnou v sáčku nebo krabičce, těžko byste je od sebe oddělovali.

Játra jemně umeleme, přidáme stroužek rozmačkaného česneku, sůl, pepř, (majoránku), celé vejce. Zahustíme strouhankou tak, aby z těsta šly dělat kuličky. Zaváříme do vroucí vody nebo rovnou do polévky. Zmrazuji už hotové knedlíčky ne syrový polotovar. Možná by to šlo taky, nemám zkušenosti.

Kuřecí čína

Trošičku ji nedovařte, po rozmrazení a ohřátí bude tak akorát.

Sekaná

Váleček nakrájejte na jednotlivé plátky, proložte mikrotenem a zmrazte. Díky tomu oddělíte tolik plátků, kolik potřebujete. Zmrazenou hroudu sekané opravdu nejde nakrájet, ale jde na tom jednoduše zlomit nůž.

Dětská polévka

Není zahuštěná jíškou, ale rozmixovanou zeleninou. To má tu výhodu, že se po rozmrznutí nedělají žmolky. Jestli děláte kašičky pro mimina, nadávkujte je do tvořítka na led. Pak kašové kostky vyklepnete do sáčku, ze kterého postupně odebíráte množsví na aktuální miniporci. Vařit denně půl mrkvičky, čtvrt petrželky a za nehet celeru by mě trefilo.

Oloupete něco mrkve, něco celeru a něco petržele. Všechno nastrouhejte nebo nakrájejte. Můžete přidat libovolnou další zeleninu, hodně dobrá je kukuřice a brokolice. Na oleji zpěňte cibulku a kořenovou zeleninu 2-3 minuty opékejte. Zalejte vývarem.Přidejte ostatní zeleninu. Duste do měkka. Ve finále vše v hrnci rozmixujte ponorným mixérem a dochuťte solí, kmínem, zelenými natěmi.

Karbenátky nebo kuličky z mletého masa

Jde k nim udělat třeba bramborová kaše a oběd je na stole za chvilku. Nebo karbenátky dávám muži muži mezi chleby natřené hořčicí s kolečkem cibule. Kuličky z mletého masa skvěle chutnají s rajskou omáčkou a rýží. Úplně nejjednodušší karbenátky prostě vyrobíte přidáním soli a pepře do mletého masa. Celkem super vychytávka je karbenátky nesmažit, ale péct v troubě na pečícím papíru. Na chuti netratí, na kaloriích ano.

Moravský vrabec

Když se mi u řezníka podaří koupit maso, které jde nakrájet výhradně na kousky zvící vrabce, vařím tohle. Po rozmrazení a ohřátí doplňte zelím a bramborovým knedlíkem (ten jde taky zmrazit).

Na sádle zpěníme cibulku, přidáme kostky masa. Přidáme pár stroužků rozdrcenného česneku a pokmínujeme. Osmahneme a podlejeme trochou horké vody. Pečeme do změknutí.