22ZOBRAZENÍ

 

Mnoho toho bylo napsáno a výživové hodně polévek a o jejich významu pro zdravou stravu. Moje babička si neuměla představit oběd bez polévky, moje maminka se cítí provinile, když ji neuvaří, kamarádka ji považuje za samostatné, plnohodnotné jídlo. Já se po období „na večeři je polévka, na oběd je hlavní jídlo“ vracím do časů „polévka je grunt, ostatní je špunt“. Ovšem z trošku jiných důvodů než tvrdila moje babička.

Dřív jsem vařila polévky téměř výhradně z pytlíku. Jednodušší způsob nenajdete, prostě to akorát rozředíte vodou, povaříte a hotovo. Pak jsem se stala matkou a vzápětí uvědomělým spotřebitelem. Začala jsem číst složení výrobků a přestala jsem používat polévky v sáčku.

Dnes vařím asi deset základních druhů polévky. Uvařit polévku zabere tak půl hodiny. Naprostá většina polévek nezruinuje vaši peněženku, zato zaplní žaludek plnohodnotnými živinami. Tyhle tři polévky u nás letí nejvíc.

 

Krémová zeleninová

Nejoblíbenější polévka mých dětí. Úplně nejlepší je z mrkve nebo z pórku, to pak získá nasládlou chuť. Pokud máte tyčový mixér, připravíte ji téměř stejně rychle jako tu pytlíkovanou.

Suroviny: 1,5 l vody, 300 – 500g očištěné, libovolné zeleniny (v nouzi pytlík mražené směsi), sůl, sádlo na jíšku nebo jiný tuk, pár lžic hladké mouky, 1 kostka bujónu nebo polévkové koření (používám Vitanu Natura, má nezávadné složení a relativně rozumnou cenu)

V hrnci rozpustíte tuk, zamícháte do něj hladkou mouku a vytvoříte tak jíšku. Tu rozředíte vodou. Do vody vhodíte zeleninu. Uvedete do varu a přidáte bujón. Vaříte, až je všechna zelenina měkká. Rozmixujete tyčovým mixérem do krémovité konzistence. Můžete také před rozmixováním část zeleniny odebrat a dát ji potom do polévky zpět, vypadá to estetičtěji. Polévku jde dále zjemnit mlékem nebo smetanou.

Kluci ji mají nejraději se smaženými hráškovými kuličkami (z obchodu). Výborně se do ní hodí i smažené kostičky chleba.

Gulášová z mletého masa

Jedna z polévek, které s chlebem zasytí i chlapa na oběd. Na rozdíl od gulášové polévky z nepomletého masa (kostek) ji připravíte o dost rychleji. Jde zamrazit, pokud ji přespříliš nedohustíte zátřepkou.

Suroviny: 500g směsi mletého masa (připlaťte si za kvalitu nebo si nechte u řezníka namlít z celého masa), 1 velká cibule, dvě polévkové lžíce sladké mleté papriky, 2 čajové lžičky mletého nebo celého kmínu, 2l vody, 1 kostka bujónu, pár lžic hladké mouky, 2-3 oloupané syrové brambory, sůl, tuk na opražení masa

Ve velkém hrnci rozehřejete tuk, osmažíte na něm nejprve cibulku na kostičky do zlatova a pak maso dohněda. Vařečkou maso rozdělíte na co nejmenší části. Směs zaprášíte paprikou a kmínem a asi půl minuty usilovně mícháte (paprika se nesmí připálit, je pak nedobrá).

Celé to zalejete vodou, přidáte sůl a na kostky nakrájené brambory. Uvedete do varu, přidáte bujón. Vaříte do změknutí masa a brambor (asi 20 minut od uvedení do varu). Na závěr můžete zahustit zátřepkou (záklechtkou). Do přesnídávkové skleničky nalejete do poloviny vodu, přisypete hladkou mouku, zavřete a usilovně třepete, až ve sklence nejsou hrudky. Vylejete za stálého míchání do hrnce s polévkou, necháte pět minut povařit. Dle potřeby můžete opakovat až do žádoucí hustoty polévky.

Pozor, pokud budete polévku zamrazovat, se zátřepkou to nepřehánějte, po rozmrazení žmolkuje a v polévce jsou hrudky.

Kuřecí nudličková

Dle některých údajů má kuřecí vývar antibakteriální a jiné léčebné účinky. Na tento fakt odkazuje název celkem dobré série knížek „Kuřecí polévka pro duši“.  Je pravda, že polévka přijde vhod všem marodům, protože je lehce stravitelná.

Suroviny: skelet z 1 kuřete, 1,5l vody, sůl. 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 2 mrkve, 1 petržel, kousek bulvy celeru, polévkové těstoviny, trocha tuku, (2 stroužky česneku)

V hrnci roztopíte tuk a osmažíte na ní kousky očištěné a nakrájené kořenové zeleniny. Přihodíte skeletové kosti a zalejete vodou. Dosolíte, přihodíte koření, případně i česnek. Vaříte do změknutí zeleniny, cca 30 minut. Jestli je vývar slabý, rozpustíte v něm kostku bujónu (ano, dávám ho skoro všude, já vím).

V jiném hrnci uvaříte těstoviny do polévky dle návodu na sáčku.

Po dovaření polévky vyjmete skelet, oberete od zbytků masa, to vhodíte zpět do polévky. Na talíři zdobíte libovolnými sekanými, zelenými natěmi (petržel, celer, pažitka…)