24ZOBRAZENÍ

Dlouhodobě se zde zabývám vařením do mrazáku. Původně jsem takto uchovávala nesnědené zbytky. Pak jsem začala cíleně vařit dvojité až trojité dávky zamrazitelných jídel. Několikrát jsem vyzkoušela i za jeden večer navařit jídla na celý týden dopředu. Dnes zastávám názor, že správně využitý mrazák je minimálně z poloviny zaskládán porcemi jídla k okamžitému použití.

Použití v praxi vypadá tak, že večer vytáhnu z mrazáku nějaký sáček a nechám ho přes noc povolit. Druhý den ohřeju a dovařím přílohu. Záležitost na čtvrt hodiny. Hurá, celé dopoledne mám volno na lepší zábavu než tu kuchyňskou.

Zamrazování je nejšetrnější způsob konzervace. Bohužel ne vše zamrazit jde, problém dělají zejména brambory a jídla s vysokým obsahem tuku nebo zahuštěná jíškou. Pro zájemce doporučuji předem nastudovat zásady.

Dneska přidávám další várku vyzkoušených receptů, kterým průchod mrazákem neuškodí.

Strouhání do polévky

Super jednoduchá zavářka, která jde udělat ve větším množství a házet z mrazáku rovnou do hrnce s téměř dokončenou polévkou. Vaří se asi tři minuty.

Do 120g hrubé mouky rozklepneme 1 vejce a vypracujeme velmi tuhé těsto. Na hrubém struhadle je nastrouháme na nudle – kousky a necháme je usušit na válu asi jeden den. Poté zamrazujeme rozložené na tácu, po zmražení sklepeme do pytlíku nebo do krabičky a definitivně uložíme.

Květák s vejci jako mozeček

Zrovna jste narazila na květák v akci, ale vůbec na něj nemáte chuť? Upravte ho s vajíčky jako mozeček a nechte si ho na jindy.

Květák rozeberete na růžičky a doměkka uvaříte v osolené vodě. Rozšťoucháte šťouchadlem nebo vidličkou na hmotu. Ve větším hrnci zpěníte cibulku, přisypete květákovou hmotu a přidáte 4-5 vajíček. Usilovně mícháte do zhoustnutí vajíček.

Boloňská omáčka na špagety či na topinky

Udělejte ji hustější, aby z chleba nestékala. Na špagety ji lehce ve finále rozředíte protlakem, rajčatovou šťávou nebo kečupem. Sypejte strouhaným tvrdým sýrem (mimochodem ten 30% jde taky zamrazit). Špagety dovaříte v den podávání.

Hovězí guláš

Nedovedu si představit, kolik bych toho měla navařit, aby po třech chlapech něco zbylo. Zamražte guláš před zahuštěním moukou. Zahustíte po rozmrazení při ohřívání. Kdybyste zmrazili už finální výtvor, tak by mouka při rozmrazení udělala cucky (žmolky). Nicméně chutná to pořád stejně.

750g hovězího masa, 80g sádla, 600g cibule, 10g mleté papriky, sůl, (kmín, majoránku), 1 stroužek česneku, 1,5l vývaru (z masoxu).

Maso zbavíme blan a šlach, nakrájíme na větší kostky. V kastrole na sádle osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli. Pak k ní přidáme maso, koření, česnek a zalejeme vývarem. Dusíme do změknutí. To trvá 1 – 1,5 hodiny. Práci ušetří tlakový hrnec. Hotový guláš podle potřeby přisolíme.

Kuřecí křidýlka či paličky v medu

Ať už pečená nebo grilovaná. Nechte vychladnout, šupněte do mrazáku, rozmrzlé kousky opečte krátce na oleji, budou jako čerstvé. Dobrá finta je i naložit do libovolné marinády větší množství masa a postupně ho spotřebovávat několik dní za sebou. Chce to ale dobrý recept, který se nepřejí :-)

Marináda: 8 lžic medu, 200 ml oleje, (1 čajová lžička chilli), 3 polévkové lžíce octa, 10 stroužků česneku rozmačkat, 6 polévkových lžic červeného vína, 1 čajová lžička soli. Všechno smícháme a mírně zahřejeme, aby se vše dokonale propojilo.

Do marinády naložíme cca 12 ks křídel nebo 8 ks paliček, případně i 4 prsní řízky (lépe nakrájet na nudličky). Necháme marinovat alespoň 12 hodin, opečeme nebo ogrilujeme.

Bramborové šišky s mákem

Oblíbené jídlo mých dětí, kdykoliv v zásobě. Mletý mák jde zmrazit taky. Vydrží asi půl roku, pak hořkne, takže si nezapomeňte na pytlíček napsat datum. V naprosté většině případů používám na šišky polotovar bramborové těsto v prášku :-)

Kuřecí kari
Každý ho dělá jinak, ale všechny verze jdou zmrazit. Jenom je potřeba zeleninu mírně nedovařit a dohušťovat solamylem nejlépe až po rozmrazení při ohřívání.

Kuřecí prsa nakrájíme na proužky, cibuli a mrkev na kolečka. Maso opečeme na rozehřátém oleji, přidáme mrkev a cibuli. Posypeme kari, pepřem a solí. Až cibule zesklovatí, přilejeme 250ml vývaru.

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Klasika, se kterou se mi moc často dělat nechce, tak už to aspoň patlám ve velkém nejlépe na celou věčnost. Přiznávám se bez mučení, že je dělám z bramborového těsta z pytlíku. Plním osmaženou cibulkou s osmaženými kostičkami uzeného masa. Zavařuji do vroucí vody, dokud nevyplavou.