16ZOBRAZENÍ

Kamarádka, u které bych ještě donedávna žádné kuchařské veledíla nečekala, mne v poslední době neustále překvapuje. Naposled úžasným (a rychlým) jahodovým koláčem. Před týdnem domácí lučinou. Z ničeho nic sama rozvíjí kuchařská témata, kterým se dříve vyhýbala jako čert kříži.

Až teprve onen jahodový koláč mi poodhalil zdroj její zázračné proměny. 

Tak jsem tam zabrousila a ztvrdla tam další hodinu. Taky se nepovažuju za kuchařku, ostatně o tom už jsem tady psala více než dost. Ale Alis, autorka kuchařského blogu prostě ví, jak na nás, které v kuchyni nehodláme strávit mládí a už vůbec ne stáří.

Přijměte malou, jahodovou ochutnávku, ke které Alis laskavě svolila. Díky za to,

Venku prší a je nevlídno….a tak to moc na jahodovou sezonu nevypadá. Ale přesto jsem tu dnes s dalším  slíbeným jahodovým receptem. Tentokrát jsem pro vás nachystala recept na rychlý jahodový koláč do kulaté formy.  Ale pokud zrovna nemáte po ruce jahody, klidně koláč můžete připravit i s jiným oblíbeným ovocem. Tenhle koláč patří do kategorie rychlé moučníky – rychle upečené, rychle snědené  :)

Když  se mi zrovna nechce dělat s kynutým těstem, tak tento koláč dělávám v „ovocné sezoně“ poměrně dost často. Množství těsta je akorát do kulaté koláčové formy o průměru 23,5 cm, takže nic nezbývá.
 
A tady je recept na těsto na rychlý jahodový koláč:
 
 
1/2 hrnku cukru (dávám o něco méně)
1 kelímek zakysané smetany
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku oleje
1 lžička prášku do pečiva
1 vejce
(používám hrneček o obejmu 250 ml)
 
Všechny suroviny smícháme dohromady a vzniklé těsto vlijeme do kruhové koláčové formy (já dávám ještě na dno pečící papír).

 

Na těsto položíme jahody a celé posypeme máslovou drobenkou.

 

Máslová drobenka:


na máslovou drobenku potřebujeme:
100 g másla
100g cukru
80  g polohrubé mouky
1 lžíci vanilkového cukru

 
Pečeme ve vyhřáté  troubě na 180 st. asi tak 25 minut. Příprava i pečení nezaberou příliš času a výsledek stojí za to!