18ZOBRAZENÍ

Vždycky mi to vrtalo hlavou. V západní Evropě firmy nerozdávají stravenky. Hlavním jídlem celého dne bývá večeře. Představte si, že přijdete z práce a vaříte hlavní jídlo, nejlépe o dvou chodech. Už jen z té představy se mi dělá mdlo. Jistě, nemalá část žen to řeší systémem: „Znám oblíbená jídla svého muže a restaurace, kde je podávají.“ Ale co dělají ty, které nemají na každodenní návštěvy restaurací? Přece nejde žít věčně na polotovarech a instantních jídlech?

Nedávno jsem na to přišla. Ten zázrak na úsporu času, peněz a energie se do češtiny překládá jako vaření do mrazáku (freezer cooking) nebo taky vaření ve velkých dávkách (batch cooking).  Poslední dobrá zpráva zní, že to není taková věda, abyste museli absolvovat speciální kurz jako američanky. Stačí vychytat správné recepty.

Zjednodušeně řečeno si vyhradíte půl dne na vaření. Vaříte ve velkém (dvoj až čtyřnásobné dávky receptu), část odložíte do chladničky a část zmrazíte. Jídlo z ledničky musíte spotřebovat zhruba do tří dnů, poté berete předpřipravené porce z mrazáku.
Každý den vás tak čeká jen a pouze dovaření přílohy, případně omáček. Záležitost zhruba na půl hodinky.

Vaření do zásoby

- šetří čas. Představte si, že místo jedné cibule krájíte deset. U jedné cibule vezmete nůž, najdete prkénko, jdete do špajzu… U deseti cibulí uděláte totéž jednou ne desetkrát a na krájení si vezmete mixér. V průměru jednu cibuli nakrájíte neskonale rychleji.
- šetří energii. Troubu i plotýnky rozehříváte jen jednou, jenom měníte hrnce. Umýváte méně nádobí.
- šetří peníze. Umožňuje vám nakoupit zboží v akci a neprodleně jej zpracovat, takže se nezkazí a je připraveno ke snězení.

Plánování velkého vaření

Bez plánování se neobejdete, protože pravděpodobně nemáte doma potřebené suroviny v tak velkém množství. Pro jedno odpoledne vaření si naplánujte zhruba pět jídel + polévku + dezert.
Tři až čtyři z těchto jídel by měly jít zamrazit. Zamrazit jde skoro všechno, kromě:
- vařené rýže,
- vařených těstovin,
- syrových i vařených brambor,
- syrových nebo vařených vajec,
- všeho, kde je velké množství tuku (smetanové sýry, smetanové omáčky, …)

U některých jídel zamrazování postrádá smysl, protože se připravují velmi rychle. Typicky například kuskus, nebo minutky z naloženého kuřecího masa.

Provedení

Nejprve si ověřte, že máte všechny potřebné suroviny. Vytiskněte nebo nalistujte příslušné recepty.
Vřele vám doporučuji udělat předem přípravy, to znamená nakrájet, nasekat a odblanit všechno maso, nastrouhat, oloupat, očistit co je potřeba. Díky tomu vám na pracovní desce nevznikne později nezvladatelný chaos.
Pak postupně vaříte jedno jídlo za druhým z předpřipravených surovin. Jídlo na zítřek a případně pozítří dáte do krabiček, necháte vychladnout a uložíte do chladničky.
Jídlo na další dny rozdělíte na jednotlivé porce nebo dvojporce, vložíte do sáčků do mrazáku, popíšete co tam je, kolik a kdy to bylo uvařeno. Fakt se vyplatí všechno popisovat, ve zmrzlém stavu opravdu mnohdy nejde poznat co tam je, natož jak dlouho.
Do dvou sáčků v sobě dávám i polévku. Krabičky v mrazáku zabírají víc místa než sáčky a hůř se z nich dostává zbytkový vzduch. Zjistila jsem, že je lepší investovat pár korun navíc do speciálních sáčků do mrazáku. Jsou silnější, takže se neprotrhnou a líp se zavírají. Obvykle taky na nich je bílé místo, kam jde fixou čitelně psát.

Zmrazené hotové jídlo vydrží v mrazáku 3-6 měsíců. Takže celou tu dobu nemusíte kupovat rychlovky ze záhadných surovin a s hromadou éček. Jenom sáhnete do mrazáku, necháte povolit, ohřejte a máte.
Větší kusy (např maso) se vyplatí rozmrazovat co nejpomaleji, nejlépe je nechat v ledničce přes noc do druhého dne.

Jestli se vám idea vaření ve velkém líbí, ale pořád si to tak nějak neumíte představit, těšte se na příští týden. Mám nachystaný vzorový jídelníček.