16ZOBRAZENÍ

V poslední době jsem si oblíbila bramborové večeře. Zásluhu na tom má Makro, které brambory prodává ve dvacetikilových pytlech a náš sklep, který není na skladování brambor příliš vhodný.
Bramborová jídla mají v české kuchyni i na zahradách dlouhou tradici. Brambora jako rostlina je neuvěřitelně životná a krásně vám půdu zbaví plevele, protože relativně hluboko koření a dobře zakrývá povrch. Přesto ji nepěstuji. Nesnáším sbírání mandelinek. A že jich tu je.
Jednou týdně večer naplním hrnec bramborami a uvařím je ve slupce, což nevyžaduje žádné zvláštní kuchařské dovednosti. Vodu sliju a nechám je na plotně do druhého dne. A pak se dějí věci.

Vařené brambory tvoří základ poměrně hodně velmi různorodých jídel. Po oloupání z nich namícháte třeba bramborové těsto, což mi ale přijde příliš pracná večeře. Oblíbila jsem si tyto recepty

 

Francouzské brambory v pánvičce

Suroviny dávkujte podle chuti a velikosti pánvičky.
Nakrájím cibuli, osmahnu ji na oleji na pánvičce. Přidám uzeninu, zbytky masa, chvíli restuji. Přihodím mraženou zeleninu celkem libovolného druhu, mírně podleju. Zeleninu udusím skoro doměkka. Přidám brambory nakrájené na kousky, prohřeju. Zaleju rozkvedlanými vajíčky, usilovně míchám do ztuhnutí vajíček.
Zeleninu nebo maso jde vynechat. Výborné se salátem z čerstvé zeleniny.

 

Bramborový salát s Cottage sýrem

Brambory protlačím přes sítko nebo je nakrájím na menší kousky. Přidám jemně nakrájenou (červenou) cibuli nebo pórek. Přihodím nahrubo nastrouhané ředkvičky a nakrájené vařené vejce natvrdo. Místo zálivky přimíchám kelímek Cottage sýra a kelímek zakysané smetany nebo bílého jogurtu. Dochutím solí, pepřem. Moc dobré, moc zdravé.

Placky s vařených brambor

Brambory oloupu a nastrouhám. Jestli máte pevné šťouchadlo a silnou ruku, můžete brambory rozdrtit na bramborovou hmotu. Menší kousky nejsou na závadu, velké se vám budou špatně smažit.
Přidám tvaroh (1 vanička na 250g brambor), vajíčko (1 ks na 250g brambor) a hrubou mouku (150g na 250g brambor). Celé míchám, až vznikne těsto. Pokud je jemné, rozválím a vykrajuji placičky, pokud je hrudkovatější, tak placičky tvaruji v dlaních a smažím na lívanečníku.